Skiathos - Et paradis for en matelsker

Mat
'Dining tables in local restaurant with a view of the sea Skiathos, Greece' - Skiathos
'Dining tables in local restaurant with a view of the sea Skiathos, Greece' Neil Lang / Shutterstock

Hellas er blant toppdestinasjonene for matelskere og de som ønsker å smake Middelhavsk kvalitetsmat med unike smaker. Typisk for gresk matkultur er de lokale spesialitetene du kan nyte nesten alle steder du besøker. Dette gjør opplevelsen din til en gastronomisk reise!

Skiathos spesielt er en matelskers paradis med noe for alle på øyen. Det er et godt utvalg av restauranter både for de budsjettbevisste og gourmetelskerne. Å smake den lokale maten er også et must fordi du finner mange tradisjonelle Skiathos-produkter, nøye tilvirket av lokale med rene ingredienser fra naturen på øyen.

Øyen er kjent for sine makronkjeks, kalt 'amygdalota' fra det greske ordet for mandel, og sin “spoon sweet”. Spoon sweet er syltetøy servert i små porsjoner som et tegn på gjestfrihet, men de kan også serveres som en vanlig dessert. De kan bli laget av frukt, men i Sporades lager de den med mandler og kaller den 'aspro', som betyr hvitt, pga fargen til de blansjerte mandlene brukt i tillagningen.

Paier fra Skiathos er også verdt å prøve, spesielt den lokale versjonen av urtepai- på gresk 'hortopita'. Andre tradisjonelle produkter fra Skiathos inkluderer vinen fra området kjent fra antikken, hjemmelaget likør, oliven og honning. Slike produkter finner du i helsematbutikker eller tradisjonelle matbutikker rundt på øyen.

Til lunsj eller middag kan du velge å gå rundt den gamle havnen og velge en av de mange restaurantene man finner i området. Disse serverer både kontinental mat og tradisjonell gresk mat. Hvis dette er første gang du besøker øyen eller Hellas for den saks skyld, bør du absolutt prøve den nyfangete fisken som serveres på nesten alle “tavernaene” på øyen. Selv om smaken din er mer kosmopolitisk er det mange restauranter som serverer internasjonale retter. Uansett hva du foretrekker, finner du det rette stedet for deg! Grekere elsker mat, så det er ikke rart du finner restauranter i nesten alle av de mest populære landsbyene og strendene på øyen. Det er derfor ikke noe å bekymre seg for om du skulle befinne deg langt fra Skiathos by og havnen.

Ser du etter en rask matbit som gjør deg så mett som mulig, så finnes det pizzeriaer og andre fast food-restauranter, men du bør definitivt prøve den greske “souvlaki” eller “gyros”, spesielt hvis du ikke er kjent med gresk mat. Begge er laget av kjøtt og tar gatemat til et nytt nivå.

Når du besøker Skiathos er en ting sikkert: Du kommer ikke til å gå sulten!