Severdigheter i Skiathos

Severdigheter
'Monastery Church on the island of Skiathos.' - Skiathos
'Monastery Church on the island of Skiathos.' george green / Shutterstock

Hellas er kjent for sin rike kultur, og kulturelle elementer er dominerende selv på en liten øy som Skiathos. Ting verdt å se kan deles inn i kulturseverdigheter og naturseverdigheter. Begge deler uttrykker øyens unike karakter som kombinerer naturskjønnhet med kultur.

Kulturseverdighetene på Skiathos kirker, klostre og andre monumenter er hovedsaklig fra den bysantinske perioden og fra den venetianske perioden. Flesteparten av dem finner man i Skiathos by eller i de nærliggende områdene. I Skiathos by er det verdt å ta seg en tur til slottet, Bourtzi-festningen, den gamle middelalderbyen og Papadiamantis-huset.

Monastery Church on the island of Skiathos.
'Monastery Church on the island of Skiathos.' - george green / Shutterstock

Slottet

Beliggenheten på nordsiden av øyen tar pusten av deg. Det ble bygget på tiden da Skiathos ble angrepet av onde pirater og ble brukt av folket for å beskytte seg selv og deres eiendommer. Livet på innsiden av slottet var vanskelig pga mangelen på plass. Til tross for dette fortsatte folket på Skiathos å utvikle deres kultur og bevarte sine tradisjoner. De bygget kirker, kapeller og tilogmed en moske. Ruinene av moskeen kan man faktisk se når man besøker slottet.

The old castle of Skiathos island in Greece
'The old castle of Skiathos island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Bourtzi-festningen

Festningen finner man på den lille halvøyen som deler øyen i den vestre og østre delen. Den ble bygget av to brødre fra Venezia, som var velgjørere på øyen. Den pleide å være en barneskole, og de lokale brukte den for å slåss mot ottomanerne. Nå for tiden brukes den som kunstgalleri og det ligger også et friluftsteater ved siden av den.

Papadiamantis-huset

Dette er huset hvor den greske forfatteren vokste opp og døde. Papadiamantis var en respektert figur på øyen og gjorde mye for lokalkulturen gjennom sine berømte romaner, selv om han levde et beskjedent liv. Huset fungerer som et museum, og er vel verdt et besøk. Bygningen er et monument i seg selv og er et symbol på øyens arkitektur.

Traditional streets and houses at Skiathos island in Greece. Specific house used to belong to Papadiamantis famous Greek writer.
'Traditional streets and houses at Skiathos island in Greece. Specific house used to belong to Papadiamantis famous Greek writer.' - Panos Karas / Shutterstock

Den gamle middelalderbyen

Ønsker du å bruke en kveld på å gå rundt på øyen, bør du besøke gamlebyen med sine smale, småsteinete gater. Her vil du se noen av de gjenværende tradisjonell herskapshusene med sin typiske arkitektur, som er en kombinasjon av arkitekturen på øyen og den i Pilion-fjellets landsbyer.

the old part of town in island Skiathos in Greece
'the old part of town in island Skiathos in Greece' - imagIN.gr photography / Shutterstock

Ser du etter en mer religiøs og spirituell opplevelse, kan du besøke klostrene på øyen. De er sterkt forbundet med Skiathos historie og lokal folketro og feiringer.

Klosteret for Marias budskapsdag - Evangelistria

Dette finner man på nordøstsiden av øyen i Agalianou-regionen. Det er det eneste aktive klosteret. På innsiden er det et museum med musikalske instrumenter.

Panagia Evangelistria monastery at Skiathos island in Greece
'Panagia Evangelistria monastery at Skiathos island in Greece' - Panos Karas / Shutterstock

Klosteret for Marias Entry of Virgin Mary - Panagia Kounistra

Ligger på vestsiden av øyen, og sagnet sier at en munk fant statuen av Jomfru Maria hengende fra et tre. Dette skal være opprinnelsen til navnet “kounistra” (hengende/svingende). Tips når du besøker klostre : For å få komme inn er et passende antrekk påkrevd. Kvinner bør ha på seg lange skjørt og menn lange bukser.

Naturseverdigheter

På øyen finner du sjøbuktene nær Lalaria, Strofilia-elven, nær Koukounaries-stranden, som er unike severdigheter. De små øygruppene rundt Skiathos, slik som Tsougrias, er også nydelige.

Sjøbukter - Lalaria

Det finnes to bukter nær Lalaria-stranden, Skotini-bukten (mørk) og Galazia-bukten (blå) . Den mørke bukten er svært smal og lav og kan kun nås ved hjelp av små båter.

Greece, rockhole on Lalaria beach in Skiathos
'Greece, rockhole on Lalaria beach in Skiathos' - fritz16 / Shutterstock

Lalaria

Er en småsteinete, isolert strand på nordøstkysten og kan kun nås med båt. Nesten alle som besøker Skiathos tar et bilde fra Lalaria pga den sublime og ville skjønnheten stranden har.

Beautiful Lalaria beach
'Beautiful Lalaria beach' - PhotoSkech / Shutterstock

Strofilia-elven

Er en beskyttet våtmark med en rik fauna og flora. Det er relativt sjelden å finne våtmarksområder på greske øyer, men på Skiathos er det mer vanlig.

Tsougrias

På andre siden av Skiathos er det en gruppe av små øyer. Tsougrias er den mest besøkte av dem. Alle disse små øygruppene er ubebodde, men på Tsougrias finner man små snackbarer på begge sider av øyen som selger sandwicher og leskedrikker. Det går daglig turer fra Skiathos by, og de fleste besøkende foretrekker disse øyene pga muligheten til å ta seg en svømmetur i det turkise, grunne vannet og den rolige atmosfæren. Hvis du besøker Tsougrias med egen båt, bør du være forsiktig ved steinene nær kysten, ettersom de ikke er synlige når det er røff sjø.

Agios Floros chapel at Tsougria island near Skiathos in Greece
'Agios Floros chapel at Tsougria island near Skiathos in Greece' - Panos Karas / Shutterstock